Weekend - Reisverslag uit Kenscoff, Haïti van Hans Croese - WaarBenJij.nu Weekend - Reisverslag uit Kenscoff, Haïti van Hans Croese - WaarBenJij.nu

Weekend

Door: Hans

Blijf op de hoogte en volg Hans

27 September 2016 | Haïti, Kenscoff

Weekend

Mijn laatste blog eindigde ik met de zonsopgang. Ik ben daarna nog tot negen uur boven gebleven. Het is weekend dus kunnen we rustig aan doen. Lekker laat ontbijten en wat lezen en blog bijwerken en foto's erbij doen. Dat lukte niet meteen, was niet een foutje van het programma maar van mij. Na het warme middageten weer heerlijk klaar gemaakt door madame aghata kwam onze gastvrouw Marijke en jullie zin in een ritje met de Viking( een zespersoons openterreinwagen) een stuk de bergen in. Alle drie waren direct enthousiast.

Even eruit, even wat anders. Het kon nu weer, het gat in de weg was weer gerepareerd . De rit ging over de route 101 een weg vol kuilen, gaten, keien enz. Vaak ook langs behoorlijke dieptes. Steile afdalingen en dan weer behoorlijk stijgen en dat alles over een afstand ruim 5 kilometer.

(Zie foto) . De Viking geparkeerd bij de enige warme bakker in de wijde omtrek. Luuk's Boulangerie.Hier wordt nog op traditionele manier brood gebakken, houtgestookte steenoven. We mochten binnen een kijkje nemen jammer genoeg waren ze net aan het opruimen maar we kregen toch een indruk van het proces. De bakkerij heeft ook een winkel ernaast waar van alles voor de dagelijkse zaken voorhanden is. Luuk is de motor hier in de kleine nederzetting . Het trekt allerlei straathandel aan. Vele boeren uit de bergen komen hier hun producten naar de opkopers brengen en gebruiken daar vaak ezels voor hun producten te vervoeren. Hebben nog een stukje de weg omhoog opgelopen en genoten van het schitterende uitzicht. Ook leuke contacten met de mensen onderweg. Dat is omdat iedereen Marijke kent hier in de bergen. Nog wat gedronken en niet vergeten wat brood en bier in te slaan. Al met al een mooie ervaring op de zaterdagmiddag .

Zondag 24 september

Vandaag een mooie wandeling gemaakt naar Furcy een dorpje op de naast gelegen berg. Om halftien vertrokken over de grote weg. Toch lastig met al die keien etc. Mooie uitzichten die na elke bocht anders zijn. Hemelsbreed is het misschien maar ruim 2 km. Over de weg bijna 7 km. Op de berg Furcy, vanouds de berg van de rijken, staan grote villa's. Wat een verschil met wat we eerder zagen. Na twee uur kwamen we bij een restaurant waar we al eerder waren met mijn verjaardag. Het ging eigenlijk best goed. Twee jongens van de school hier bleven buiten op ons wachten, ze wilden met ons teruglopen naar de school. Ze wisten een korter pad, dat voor ons veilig was. Net toen we op pad gingen begon het hard te regenen en onweren. Mochten gelukkig schuilen in een kerkje. Het onweer duurde een uur. Onze weg vervolgd over eerst een geitenpaadje en daarna over een bospad. Totdat we een stukje steil moesten afdalen om een beekje over te steken en het daarbij heel glibberig was. Ik gleed daarbij uit. Gelukkig alles heel, alleen vieze broek en onder de modder. Pad was verder goed begaanbaar tot we weer moesten afdalen en een riviertje moesten oversteken. Met behulp van mijn reisgenoten lukte dit goed. Hier even gerust. Laatste stuk steil omhoog naar de grote weg, zonder hulp niet te doen. Om half vijf moe maar voldaan weer veilig thuis. Een wandeling om nooit te vergeten.

• 27 September 2016 - 07:49

Yvonne En John:

Leuke ervaringen ,Hans. Alles glad en glibberig,ook leuk!
    Fijne tijd nog! Liefs van Yvonne en John.

• 27 September 2016 - 09:03

Jetty:

Lieve Hans,
    Heerlijk om de dag te beginnen met jouw avonturen. Wat fijn dat je zo ook nog wat van de omgeving ziet. En dan is dit alweer je laatste week daar. Nog veel mooie ervaringen gewenst. Groeten en liefs van Jetty

• 27 September 2016 - 10:07

Toos:

Ha Lief,
    Mooi om weer allemaal te lezen. Ik had alles al gehoord, maar nu ik de foto's zie, brrrr best wel enge paadjes hoor en dan na regen glad en glibberig. Ben blij dat het allemaal is goed gegaan.
    Vandaag als je wakker wordt weer een mooie dag en hopelijk weer net zoveel oogmetingen als je gisteren hebt gehad met de mensen uit het dorpje.
    Liefs en dikke kus
    Toos

• 27 September 2016 - 11:06

Henny. :

Ha Hans,
    Ik val in herhaling,maar wat een prachtige natuurfoto's!
    Ik wens je nog een interessante week en een goede reis terug.
    Misschien kun je wat recepten meenemen ?
    Met hartelijke groet,
    Henny

• 27 September 2016 - 11:59

Ruud Pettersson:

Ha Hans,

Weer mooie verhalen en plaatjes. Wat mij betreft mag je daar nog wel even blijven om meer over de bevolking en het land te vertellen en te laten zien.
    Ik begin trouwens al aardig aan jouw afwezigheid te wennen ;-).
    (onder ons gezegd denk ik dat Toos nu vreselijk boos op mij is)

Ach, weet je wat, geniet nog maar een paar dagen en kom dan weer heelhuids terug. Is voor ieder van ons toch wel weer een opluchting als je in Heemskerk rondloopt.

Groetjes, Ruud

• 27 September 2016 - 17:06

Mapcor Molenaar:

Dag broer/zwager,
    Wat een lang verslag dit keer. Het lijkt wel of je met vakantie bent! Jonge, jonge, wat een belevenissen. Toch wel heel bijzonder om dat mee te maken. Wat een beroerde wegen. Je merkt gewoon aan alles dat daar nog veel te doen is. Albert Heyn zal voorlopig daar niet naar toe gaan. Maar je weet maar nooit. Misschien kunnen ze daar hun "lamsvlees" makkelijker slijten (toelichting: er blijkt in Nedeerland ander vlees voor lamsvlees te zijn verkocht).
    Wandelen gaat daar dus met vallen en opstaan. Ja jongen je bent ook geen 20 meer. Maar dat je je kleren vies maakt valt ons wel wat tegen. Afsteekweggetjes hebben nu eenmaal hindernissen. Had je kunnen weten. Oppassen voor een volgende keer.
    Hier is het nog steeds zomer, maar er is verandering in de lucht.
    Tot horens maar weer en onze nartelijke groeten,
    Je zus en zwager

• 27 September 2016 - 17:48

Geer:

Hoi Hans,

Mooie foto's. Goede laatste week gewenst, geniet van de natuur, het land en de mensen.

Gr. René

• 27 September 2016 - 22:47

Hilde:

Hoi Hans, man wat komt mij jouw verhaal toch bekend voor. Dejavu misschien?
    Je moet niet meer van die rare toeren uithalen hoor. We zien je graag heelhuids thuis. Geniet nog van deze laatste week en rustig aan he?
    Liefs van ons Ko en Hilde.

• 28 September 2016 - 07:24

Harry Hoekstra:

Ha Hans,

Dank voor je mooie verslag en prachtige foto,s.
    Wens je nog mooie dagen toe en zien je graag weer terug.

Lieve groet,
    Harry

• 28 September 2016 - 14:17

Bert:

Ha Broer,

Wat een belevenissen weer. Goed dat je er weer even uit de vesting bent geweest.
    Was weer een weekend vol avontuur, letterlijk vallen en opstaan. Hadden jullie die jongens wel goed verstaan. die geitenpaadjes vergen wel een hoop energie en lenigheid. Maar wat lichamelijke inspanning is niets mis mee. Mooie foto's, geven een goed beeld van de omgeving. IK hoop dat je nog wat oogmetingen kan doen en anders nog wat schilderwerk. neem je rustpauzes en geniet van een biertje, de campari is zeker al op.

Lieve groet,
    Bert

• 28 September 2016 - 18:15

Nel Souwer:

Beste Hans, vanmiddag met Marinet een kopje koffie bij Toos gedronken en daar hoorde ik van jouw werkvakantie. Ik heb de verhalen gelezen, en vond het mooi! Wat een geweldige ervaring om mee te maken.
    Prachtig werk. Wij wensen je nog goede dagen en terugreis.
    Lieve groeten Piet en Nel.